2011.gada 15.decembrī NVA rīkoja konferenci „Eiropas Sociālā fonda ieguldījums sociālo pakalpojumu attīstībā reģionos” par alternatīvo pakalpojumu attīstības projektu-APIA konkursu norisi un rezultātiem.

Kā īpaši interesantu, saturīgu un konkrētu var atzīmēt Labklājības ministrijas prezentāciju.

Savā prezentācijā Aldis Dūdiņš atzina, ka LM šobrīd ir pretrunīgas lomas, jo tai gan jāveido/jāplāno sociālo politiku, gan jāievieš izveidoto politiku, gan arī jākontrolē politikas īstenošanu.

Ministrijas prezentācijas 2.slaidā shematiski attēlota sociālā sistēma Latvijā un tika komentēts, ka esam pa vidu starp anglo-sakšu (valstij galvenā loma pakalpojumu nodrošināšanā) un skandināvu (pašvaldībai galvenā lomapakalpojumu nodrošināšanā) modeļiem.

Savukārt, 4.slaidā attēlots pakalpojuma nodrošināšanas process (ar 2012.gada 1.janv., kad SIVA pārņems atbildību par valsts pakalpojumu piešķiršanu- “rindas koriģēšanu” uz valsts SAC pakalpojumiem, u.c.).

Tāpat 6.slaidā ir skaidri atdalīti alternatīvie pakalpojumi un to sniegšanas institūcijas no NEalternatīvajiem-”pansionātiem jeb SACiem”= ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu sniedzējiem.

Prezentācijas 7-15.slaidā ir statistikas dati par pakalpojumu saņemšanu.

Vērtīgs ir arī prezentācijas turpinājums. Tā, piemēram, 16.slaids norāda izaicinājumus vai pārvaramās grūtībassociālo pakalpojumu nodrošināšanā (vecu cilvēku skaita pieaugums, faktiski alternatīvo pakalpojumu trūkums vai nepietiekamība, pakalpojumu pieejamība kā speciālistu kvalitātes, tā izvietojuma un vides pieejamības kontekstā, nepietiekami augsta pakalpojumu kvalitāte).

Ir sniegti interesanti dati par reģistrēto pakalpojumu skaitu un veidiem. Īpaša uzmanība pievēršama arī LM definētajiem nākotnes plāniem 24. un 25.slaidos.

Zemgales, Rīgas un Kurzemes reģioni informēja konferences dalībniekus par 2.kārtas projektu konkursa ieguldījumu iepriekš izstrādātajās sociālo pakalpojumu programmās.

Piedāvājam iepazīties arī ar KPR prezentāciju par 2.kārtas projektu konkursa ieguldījumu “Kurzemes plānošanas reģiona sociālo pakalpojumu attīstības programmas 2011.-2018.gadam” īstenošanā. 

Pasākuma prezentācijas

LM prezentācija par Aktualitātēm un plāniem sociālo pakalpojumu jomā KPR prezentācija par 2.kārtas projektu konkursa ieguldījumu reģiona sociālo pakalpojumu attīstības programmas īstenošanā