Turpinot publikāciju sēriju “Kurzeme – vieta, kur atgriezties”, stāstām par uzņēmīgiem cilvēkiem, kuri atgriezušies Kurzemē pēc ārvalstīs pavadītiem gadiem. Jau trīspadsmitajā publikācijā pavasarīgās noskaņās iepazīstinām ar Artūru Koškinu no Saldus, Lindu Burdall no Kuldīgas un Ornetu Āķi no Ēdoles. Gan Linda, gan Ornets ir LIAA Kuldīgas biznesa inkubatora dalībnieki, bet Artūrs ir LIAA Liepājas biznesa inkubatora dalībnieks. Galdniecības pakalpojumi un skeitparku izstrāde, būvniecība, remonts, meistarklašu vadīšana, veselīga dzīvesveida popularizēšana, un atpūtas kempinga attīstīšana ir šo aizrautīgo un radošo kurzemnieku ikdienas nodarbošanās.

Artūrs Koškins – “Craftsman Artūrs Koškins” un “20k design”

  • Pēc 14 pavadītiem gadiem ārzemēs Artūrs Koškins ar ģimeni atgriezies Saldū.
  • Saldenieks Artūrs ir galdnieks – plaša profila meistars, amatnieks, radošs pašmācības ceļa gājējs, kuram patīk izaicinājumi. Artūrs, paplašinot savu domāšanu, arī apgūst jauno, aktuālo un sev interesējošo, un augstā kvalitātē rada dažādas lietas.
  • Pēc Saldus 2. vidusskolas absolvēšanas 2003. gadā, kopā ar draugiem Artūrs nodibina un izveido skeitparku būvniecības uzņēmumu, pateicoties kam, sāk padziļinātāk apgūt dažādus instrumentus, materiālus un datorprogrammas.  Paralēli studē Rīgas Tehniskās universitātes Transportbūvju institūtā. Lai arī darba iespējas šajā specialitātē ir stabilas un ar labiem ienākumiem, tomēr, strādājot praksē, Artūrs saprot, ka šis darbs viņu nesaista, un nolemj vairāk pievērsties savam aicinājumam – skeitparku būvniecībai. Veiksmīgi uzbūvējot vairākus desmitus skeitparku gan Latvijā, gan ārpus robežām, tiek saņemti arī piedāvājumi māju būvniecībā un demontāžā, kas Artūram šķiet ļoti interesants un saistošs process. Paralēli tiek paplašināta darbošanās mēbeļu, dizaina priekšmetu, dekorāciju un citu lietu izgatavošanā.
  • Artūrs vienmēr ir dzīvojis ar domu, ka Latviju pamest negribētu, taču dažādu procesu ietekmē tomēr 2007. gada rudenī dodas uz Zviedriju pastrādāt koka ēku būvniecībā. Darba apstākļi ir grūti, kļūstot par lielu dzīves skolu, taču viņa darbs tiek atzinīgi novērtēts.
  • No 2007. gada līdz šim brīdim Artūrs periodiski kādu laiku pavada ārvalstīs.
  • Pēc vairāku gadu pauzes, Artūrs atkal pievēršas skeitparku būvniecībai.
  • Vēlāk, pēc smagā būvniecības darba Artūrs vēlas pamēģināt arī kaut ko pavisam citu. Tāpēc vairākus mēnešus viņš nostrādā japāņu ēstuvē Londonā, kas viņam ļoti patīk, jo, kā Artūrs saka: “Āzijas virtuve ir labākā!”
  • Tomēr pilsētas vide ir citāda, un Artūrs tiecas atgriezties pie dabas un pie radošiem procesiem. Viņš iesaistās dažādos projektos tādās valstīs, kā Zviedrija, Dānija, Igaunija, Lietuva, Lielbritānija, Singapūra. Artūrs atzīst: “Man ir ļoti grūti atteikt interesantām idejām, lai arī zinu, ka reizēm tas finansiāli neatmaksājas, bet ir patīkami radīt kaut ko unikālu.”
  • Artūrs ir izveidojis lapu Facebook – Craftsman Artūrs Koškins – , kur stāsta par saviem darbiem, dalās padomos un arī komunicē ar klientiem. Pēdējais iespaidīgākais projekts, pie kā Artūrs turpina darbu, ir koka tornis/viesnīca Zviedrijā. Šajā valstī daudzos Artūra īstenotajos projektos ir pielietoti otrreiz izmantoti vai arī vietēji iegūti materiāli. Tādējādi arī radusies iecere jaunā uzņēmuma virzienam.
  • Artūrs uzsver, ka ārzemēs saticis daudz jaunu cilvēku un ieguvis milzīgu pieredzi. Ja ir iespēja pastrādāt ārzemēs uz neilgu laiku, tad tā ir jāizmanto!
  • gada rudenī Artūrs piedalās Saldus Skeitparka būvniecībā, kas arī kļūst par vienu no iemesliem atgriezties atkal mājās.
  • Artūru uzrunā draugs, kurš aicina kopā veidot darbnīcu. Liekot kopā idejas un startējot dažādos projektos, tiek iegūti 70% līdzfinansējuma darbnīcas darba galdu iegādei, un sākas darbnīcas 20k design Joprojām notiek iekārtošanas darbi, bet ar jauno darba galdu palīdzību ir jau radīti daudz priekšmetu un lietu no koka, metāla un citiem materiāliem, tai skaitā mēbeles, dizaina lampas, interjera priekšmeti un citi. Daļa darbnīcā izmantoto kokmateriālu ir no demontētām ēkām. Aktīva sadarbība ar www.demonte.lv.
  • Artūrs saka: “Augstu novērtējam vecā koka īpašības, tāpēc vēlamies to saglabāt un dot tam jaunu dzīvību. Ne visam ir jānonāk ugunskurā! Arī laika zobs kokam ir radījis unikālu tekstūru un nokrāsu, kas mums ļoti patīk, un to arī cenšamies iekļaut mūsu radītajos darbos. Savu unikālo rokrakstu vēl attīstām, lai tam raksturīgi būtu pēc iespējas vairāk otrreiz izmantotu materiālu. Tādējādi rūpējamies par vidi un mazinām piesārņojumu.“
  • Ar “Craftsman Artūrs Koškins” varat iepazīties Facebook lapā @CraftsmanArturs vai zvanot uz tālruņa numuru +371 27 577 527, kā arī rakstot uz e-pastu: arkuurs@gmail.com. Savukārt, ja vēlaties sazināties par “20k design” iespējām un pakalpojumiem, tad par tiem vairāk varat uzzināt gan Facebook lapā @20kdesignLatvia, gan mājas lapā 20k.lv, vai sūtot epastu uz 20k@20k.lv, vai zvanot uz tālruņa numuru +371 26608761.

 

 Linda Burdall – “Dabas Darbnīca LAPPA”

  •  Linda Burdall ar vīru Džoelu (Joel) un divām meitām pēc vairākiem gadiem ārzemēs, atgriezusies dzimtajā Kuldīgā. Pavadītos gadus ārvalstīs Lindas ģimene novērtē kā vērtīgu pieredzi un tieši tāpēc ar ģimeni par savām mājām izvēlējās Latviju, Kuldīgu.
  • Lindas internacionālajā ģimenē aug divas meitiņas, un vīram, iepazīstot Latviju un tās vērtības, uzreiz bija skaidrs, ka bērniem noteikti jābūt vidē, kas ir ļoti tuva dabai. Kā Linda uzsver, tieši tāpēc viņi visi kopā ir šeit – Latvijā.
  • Lindas ģimenes sirdslieta ir viss dabiskais. Tāpēc ģimene ir izveidojusi Dabas Darbnīcu “LAPPA”, kur dalās un vada meistarklases “SAVVAĻAS ŠĶĪVIS” – par savvaļas augu vākšanu un iekļaušanu ikdienas ēdienkartē. Aktīvi tiek stāstīts par to, kā ēst sezonāli, skaisti un apzināti, iedvesmojoties no vienkārša esības prieka. Linda saka: “Stāstam par fermentēšanas burvību un gatavojam  bioloģisku TEMPEH (augu izcelsmes vegānisks produkts).”
    Ārzemju viesiem tiek radīta iespēja dzīvot dabiskā vidē un piedalīties dabiskas būvniecības meistarklasēs, kur strādā ar dabiskiem materiāliem – mālu, koku (cobwood technic) un smiltīm.
  • Vairāk ar dabisko dzīvesveidu Dabas Darbnīca LAPPAvarat iepazīties Instagram kontā @lappa.wild.workshop, savukārt sazināties varat WhatsApp +44 7393948074.

 Ornets Āķis un “FreeHills Camping Edole”

  •  Pēc gandrīz 11 gadu prombūtnes Francijā Ornets, atgriezies Kuldīgas novadā, Ēdolē.
  • Uz Franciju Ornets devās 2010. gada janvāra sākumā, kad saņēma labu darba piedāvājumu. Kā Ornets saka: “Zaudēt vairs nebija ko, jo finanšu krīze un nepareizi noguldīts kapitāls bija mani izputinājis.”
  • Francijas Vidusjūras kūrorta pilsētiņā Sentropezā Ornets nostrādā vairāk nekā 10 gadus. Kā Ornets teic: “Daudz ko iemācījos darīt, biju meistars ar abām rokām, gan privāts šoferis. Noderēja pat kuģošanas vadītāja apliecība.”
  • Lai arī dzīve svešumā rit labi, tomēr ilgas pēc mājām, radiem un draugiem Ornetu pamudina uz izšķirošo lēmumu – atgriezties Latvijā. Kā Ornets saka: “Pērnā gada vasarā atgriezos mājās pavisam – uz savu mīļo Kurzemi un, konkrēti, uz Ēdoli.”
  • Ornetam ir biznesa ideja veidot kempingu. Ir izveidotas sagataves, lai reģistrētos uzņēmējdarbības uzsākšanai. Ir arī izdomāts nosaukums – “FreeHills Camping Edole”. Taču ir vēl nepieciešams apmēram gads, lai iecere varētu tikt īstenota dzīvē. Ornets lepni par savu plānu saka: “Ir ideja, notestēta Kuldīgas Biznesa Inkubatora pirmajā posmā, un ir skaidrs, ka ir jāvirzās tālāk – līdz pilna servisa kempingam un strādājošam uzņēmumam.”
  • Par Orneta kempingu “FreeHills Camping Edole” noteikti vēl dzirdēsim un ar lielu nepacietību gaidīsim jaunās atpūtas iespējas.

Papildus informācijai:

Agnese Berģe
Remigrācijas koordinators
E-pasts: koordinators@kurzemesregions.lv
Kurzemes plānošanas reģions
https://www.kurzemesregions.lv/remigracija/