Konferencē diskutēs par attālinātā darba iespējām Latvijā un citur Eiropā

Foto: Ar pasaules pieredzi Latvijā

Attālinātā darba sistēma ir sakārtota brīžos, kad darba ņēmējs un darba devējs atrodas vienā valstī. Savukārt, tiklīdz vienas valsts pilsonis tiek attālināti nodarbināts citas valsts uzņēmumā un izvēlas dzīvot vai uzturēties citviet Eiropā, abām pusēm rodas daudz jautājumu un neskaidrību, norāda biedrības “Ar pasaules pieredzi Latvijā” pārstāvis Kristaps Loze. Vienlaikus saprotams un loģisks starptautiskā darba regulējums pavērtu ļoti plašas iespējas Latvijas darba spēkam realizēt sevi starptautiskos uzņēmumos un diasporai izvēlēties darba vietas Latvijā vai arī – atgriezties uz dzīvi dzimtenē, turpinot strādāt savā esošajā darba vietā ārzemēs.

Tieši tāpēc par to, kā starptautisko darba regulējumu sakārtot un kādi ir pašreizējās sistēmas galvenie trūkumi, 21.-22.oktobrī tiks diskutēts biedrības “Ar pasaules pieredzi Latvijā” konferencē “Digitālā migrācija: Darbs. Nākotne. Kopiena.”

Diskusija ir aktuāla arī tādēļ, ka, pandēmijas un tehnoloģiju attīstības iespaidā, aizvien vairāk darba devēju izvēlas īstenot attālinātā darba formātu un daudzi darba ņēmēji vēlas šo iespēju izmantot.

Viena no pirmajām valstīm, kurai sekoja vēl 11 Eiropas Savienības valstis, kas ieviesa attālinātā darba vīzas tā saucamajiem “digitālajiem nomadiem”, ir Latvijas kaimiņvalsts Igaunija. Šī vīza ļauj citas valsts pilsoņiem līdz vienam gadam dzīvot Igaunijā, turpinot darbu ārzemēs. Iepriekš šāda darba un dzīvesstila piekritēji valstī atradās kā tūristi uz laiku ne ilgāku par 90 dienām.

Pateicoties “Ar pasaules pieredzi Latvijā” un tās partneru centieniem, arī Latvijā ir uzsākta attālinātās darba vīzas projekta izstrāde, un konferencē “Digitālā migrācija: Darbs. Nākotne. Kopiena.” paredzēts veicināt lēmumpieņēmēju izpratni par attālināto darbu, tā priekšrocībām un iespējām valsts ekonomikai.

Konferencē ar pieredzi dalīsies starptautiskie attālināta darba eksperti – Oslo Biznesa reģiona vadītāja Siva Andersena, attālināta darba konsultants, jaunuzņēmuma īpašnieks un Madeiras Digital Nomad Village vēstnieks Goncalo Halls, Horvātijas Valsts sekretāre Eiropas Savienības un starptautiskajos jautājumos Terezija Grasa.

Papildus augstiem starptautiskā un vietējā līmeņa viesiem konferencē tiks prezentēti biedrības “Ar pasaules pieredzi Latvijā” veiktās attālinātā darba izpētes rezultāti, apskatot nepieciešamās izmaiņas tiesiskajā regulējumā un rīcībpolitikas ietvarā. Tiks aplūkota un analizēta citu valstu pieredze, sadarbojoties ar diasporas organizācijām valstīs, kurās šobrīd jau ir labi funkcionējošs attālinātā darba regulējums.

Konference “Digitālā migrācija: Darbs. Nākotne. Kopiena.” risināsies attālināti šī gada 21.-22.oktobrī, ļaujot jebkuram interesentam vērot to tiešsaistē biedrības “Ar pasaules pieredzi Latvijā” Facebook lapā un mājāslapā digimigracija.lv.