Šī gada pirmajos deviņos mēnešos Kurzemes reģionā pēc dzīves ārvalstīs atgriezušies 97 cilvēki un vēlmi atgriezties pauduši 88 cilvēki. Kopumā Kurzemes reģionā kopš 2018.gada marta līdz šī gada septembrim atgriezušies 895 cilvēki, savukārt par potenciāliem plāniem atgriezties informējuši 684 cilvēki. Bet, par savu dzīvesvietu visbiežāk izvēlējušies Liepāju, Ventspili, Tukuma, Kuldīgas, Saldus novadus.

“Par spīti sarežģītajai situācijai Eiropā, kas radusies Krievijas iebrukuma Ukrainā dēļ, cilvēki turpina sazināties ar remigrācijas koordinatoriem, kur saņem gan iedrošinājumu, gan arī praktisku atbalstu, lai varētu atgriezties Latvijā. Daudziem tieši mīlestība pret savu dzimteni ir kā pēdējā izšķiršanās, jo šeit – mājās – mēs varam dzirdēt savu skaisto valodu, kopt tradīcijas, satikt sev mīļos un tuvos cilvēkus un citus tautiešus. Latvija ir iespēju zeme, un mēs visi kopā, izmantojot gan savu, gan remigrantu pieredzi un dzīvesgudrību, varam veicināt tās izaugsmi, padarīt mūsu Latviju vēl labāku un vēl skaistāku,” uzsver Kurzemes plānošanas reģiona remigrācijas koordinatore Agnese Berģe..

Kurzemes plānošanas reģiona remigrācijas koordinators katru dienu sniedz atbalstu remigrantiem, lai veicinātu viņu atgriešanos dzimtenē un palīdzētu viņiem iejusties, tai skaitā risinot arī dažādus praktiskus, ar dzīvesvietu, izglītības iestādēm, darba vietām saistītus jautājumus. 2022.gada pirmajos trīs ceturkšņos individualizēti piedāvājumi sagatavoti 456 cilvēkiem, savukārt kopumā no 2018. gada marta līdz 2022.gada septembrim individuāli piedāvājumi sagatavoti 2516 cilvēkiem, kuri izrādījuši interesi par atgriešanos dzimtenē.

Par remigrācijas koordinatoru darbu:

Ja Jums ir jautājumi un nepieciešams atbalsts, lai atgrieztos dzimtenē, aicinām sazināties ar remigrācijas koordinatoru, kurš pēc vajadzību apzināšanas, sadarbojoties ar pašvaldībām vai citām valsts iestādēm, izstrādā individuālu piedāvājumu. Remigrācijas koordinators var sniegt atbalstu par: pakalpojumiem ģimenēm, mājokļa jautājumiem, darba un uzņēmējdarbības iespējām, sociālo un sadzīves jautājumu risināšanu. Ar koordinatora sniegtajiem pakalpojumiem var iepazīties: www.paps.lv. Savukārt vairāk par remigrāciju Kurzemē iespējams uzzināt: www.kurzemesregions.lv/remigracija

Par Kurzemes plānošanas reģionu

Kurzemes plānošanas reģions ir viens no pieciem plānošanas reģioniem, kas izveidots 2006. gada jūnijā ar mērķi – nodrošināt reģiona attīstības plānošanu, koordināciju, pašvaldību un citu valsts pārvaldes iestāžu sadarbību. To veido 8 pašvaldības  – 2 valstspilsētas – Liepāja un Ventspils – un 6 novadi – Dienvidkurzemes, Kuldīgas, Saldus, Talsu, Tukuma un Ventspils novads. Vairāk par Kurzemes plānošanas reģionu, tā funkcijām un īstenotajiem projektiem var uzzināt: www.kurzemesregions.lv

Papildu informācijai:
Agnese Berģe,
Kurzemes plānošanas reģiona
Remigrācijas koordinatore
e-pasts: koordinatore@kurzemesregions.lv