S002 “BSR Food Coalition”

2024. gada 30. janvārī #skoluēdināšana projekta ietvaros Kurzemes skolu pārstāvji devās pieredzes apmaiņas vizītē uz Nīcas vidusskolu!

Kurzemes skolu pavāri, medmāsas un mājturības pasniedzēji, kā arī paši Nīcas vidusskolas skolēni noklausījās aizraujošu lekciju par Dienvidkurzemes etnogrāfisko mantojumu un tradicionālajiem ēdieniem. Vai, piemēram, zināt, kas ir biguze, bimbaltīre, grūdenis, kratenis?:) Tie ir tikai daži no tradicionālajiem Rucavas ēdieniem, nemaz nerunājot par slaveno Rucavas balto sviestu – vienu no retajiem ēdieniem, kas iekļauts Eiropas aizsargāto ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā.

Pēc lekcijas visi devāmies uz skolas virtuvi un ēdnīcu, kur piedalījāmies praktiskā tradicionālo ēdienu gatavošanas meistarklasē Etnogrāfiskās mājas “Zvanītāji” meistarīšu Natālijas Graudužes un Rutas Ķesteres vadībā, kas stāstīja un rādīja kā pagatavot t.s. “zaķu spiras” jeb “senās” rudzu miltu piparkūkas un biguzi – rudzu miltu maizes zupu ar āboliem, rozīnēm un klimpām!

“BSP Food Coalition” aktivitātes tiek īstenotas ar Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2021.-2027.gadam atbalstu.

Informāciju sagatavoja:

Kurzemes plānošanas reģiona
BSR Food Coalition Projekta vadītāja
Alise Lūse
Tālrunis: 26567874, alise.luse@kurzemesregionslv